Loading Content...

唔好咁多幻想.jpg

我近來發現好多香港人,包括我媽媽…對香港嘅從政者都有不同程度既幻想。

其實走入政圈係咪應該好似張癸龍咁有型,得閒落去酒吧,摸吓酒杯底,識吓女仔?我試下公開小弟一週閒日嘅生活比大家研究一下:

0530 家中的床
係繼續訓同起身中間,應該有幾大嘅討論空間?思索到第三個鬧鐘響起時,我知道我要跟周公和他孫女告別了。

0645 堅尼地城街站
其實好似林鄭咁坐係巴士上層係咪真係可以同市民溝通到?我唔知道…不過我應該唔會試。呢個月仲要派多2700份區報,今天我…要派幾多份?

0900 觀塘返工
右手控制住telegram, 左手跟老闆肉搏。但就好似香港房屋規劃一樣,工作完成嘅數量係永遠比新增工作量少。

1900 觀塘收工
濕滑嘅司機係粗心大意嘅屯門公路上面停咗三次,為嘅係檢查上層冷氣運作情況。

2015 屯門開會
多得呢位濕滑嘅司機,我先知原來觀塘去屯門係可以咁快。坐低之後,面對住agenda上面排山倒海嘅item,個腦又開始OT…

2400 回到家中
回到起點,從頭上路。

生活精彩嘛?見仁見智…
不過當大家望到政改表決日個堆一浪接一浪嘅國際笑話…中聯辦張曉明可以有恃無恐咁捉香港既民選議員訓話…吳克儉可以搭錯線話TSA大受老師歡迎…
我就知道,有些事情還是要做。

梁頌恆
召集人暨堅尼地城社區主任

民生無小事